Galicien

 
 
 
För några veckor var jag i Lugo i Galicien. I Lugo finns få turister vilket gör att det känns genuint spanskt, eller rättare sagt galiciskt. Folk är otroligt trevliga och tillmötesgående. Galicien ligger i nordvästra hörnet av Spanien, och det märks både vad gäller språket och matkulturen. Den urvattnade mat som man riskerar få i andra turisttäta områden finns inte här. Standardluncherna är en trerätters där man redan efter förrätten börjar känna en viss fyllnad. Fräscha sallader, skaldjur, soppor, men även husmanskost som ibland påminner om den svenska husmanskosten.
Spanien har haft det kämpigt ekonomiskt de senaste åren,men nu börjar det vända enligt dem själva. Dessa sista år har naturligtvis resulterat i att många företag tvingats ge upp taget och slagit igen. Flera av dessa ser nu ett ljus i mörkret, och jalusier och portar som under några års tid varit låsta för omvärlden har åter öppnats. Priserna är dock fortfarande mycket låga vilket gör att man t.ex. kan få ett förstklassigt besök hos en hårfrisörska för enbart 35 euro. Priserna i den här delen av Spanien ligger dessutom på helt andra nivåer vad gäller boende. Denna gång bodde jag inte i ett rum, utan i en mycket fin två-rumslägenhet för ca 40 euro natten, frukost inkluderad.
Galicien är mycket vackert. På vissa ställen påminner det ibland om Sverige, men mestadels inte. Europas äldst bevarade mur omger staden Lugo. Utanför letar sig vinodlingarna upp för bergskammarna. I norra Galicien finner man högre berg med möjlighet att åka skidor. Men Atlantkusten är nog det som är vackrast. Las Catedrales-stranden i norra Galicien är ett exempel på en oerhört vacker plats.