Bulgarien fortsättning

 
Jag hade tänkt skriva varje dag, men det har funnits så mycket att göra att jag varken hunnit eller orkat. Stranden, middagen (som ofta dragit ut på tiden), shoppinggatan, tivolin med många attraktioner och engagerad personal. Det har knappt varit en lugn stund, men alla som känner mig vet att jag trivs när jag har mycket att göra å andra sidan. Strandpromenaden är relativt mysig i Albena förutom att den gärna kunnat mynna ut i en stadskärna med mysiga tavernor. Tavernorna saknas. De restauranger som fångade vår uppmärksamhet var den mexikanska på gågatan där ägarna vet vad som får en femåring att sitta still vid matbordet, nämligen Dora och färgkritor, och den mysiga och fräscha strandrestaurangen där två killar underhöll oss med sin vackra musik en av kvällarna medan vi smuttade på en läcker drink. Vissa andra restaurangers musikunderhållning höll en medelmåttig klass som mest liknade karaoke. Enda nackdelen med den mexikanska restaurangen var att den invaderades av ett gäng mariachis på kvällen som plågade de stackars plågade gästerna. Men på dagen verkade de hålla sig undan.
 
Vad gäller shoppingen i Albena är det dyrare än i Varna som är en av de större städerna i Bulgarien. Eftersom Ving strulade till det med våra rum (de hade avbokat ett av våra rum och vi bodde därför i två istället för tre rum) blev vi bjudna på två dagsutflykter. Den ena gick till Varna med de första timmarna inne i stan och de sista timmarna på ett shoppingcenter utanför stan. Efteråt konstaterade vi att shoppingcentret var ganska värdelöst (dyrt och tråkiga affärer) och att det hade varit bättre att stanna i stan. Vi hann dock shoppa lite i stan, samt äta en mycket god och prisvärd lunch. Den andra utflyktsdagen besökte vi ett delfinarium. Jag har varit på delfinshow i San Diego förut och tyckte att delfinerna höll samma standard, men bulgarerna behöver lära sig något av amerikanerna, nämligen utsmyckning. Eftermiddagen på vattenlandet var perfekt.
 
Vi bodde på hotell Kaliopa som var trestjärningt. Vanligtvis brukar jag bo på fyrstjärniga hotell så det var intressant att se skillnaden. Stora gamla skinnmöbler i entrén som gärna kunde bytas upp mot något modernare. Lägenheterna var helt okej med fyra sängar i varje, vilket underlättade för oss att bo i två istället för tre rum. Utsikten från rummet kunde ha varit bättre, men den från baksidan var imponerande med strand så långt ögat kunde se. Det mest intressanta med vår balkong var svalboet där ungarna just lärt sig flyga. Poolområdet var litet, men perfekt för små barn. Ingen risk att de förirrade sig där inte. Lagom djup för att träna på att simma. Däremot var det vissa dagar små irriterande flugor som stack till ibland. Stranden var enligt mig bättre. En svag och ibland lite starkare vind som gjorde att flugor försvann. Fin sand, med snäckor som man kunde ägna sig åt att plocka för att fördriva tiden. På Vings hemsida står det att det är så långgrunt att småbarnen kan krypa ut i vattnet. En lätt överdrift eftersom det var gul eller röd flagg de dagar vi var där. Vågor med starka underströmmar gjorde att man ständigt var på alerten. Det gjorde dock badandet lite mer underhållande. Något annat som underhöll var strandbiblioteket där Malva och jag försåg oss med Oliver Twist och sen tog det inte många minuter innan jag höll en lektion om the Victorian Age och barnarbete. Ränderna går aldrig ur.
 
Frukosten serverades på ett närliggande hotell. Den var inte så imponerande. Personalen hann inte med antalet gäster och det var lite allmänt rörigt. Middagen var trevligare och godare. Många olika rätter serverades och maten var helt okej. Det bulgariska vinet är också gott! Många gäster kom från Ryssland, Bulgarien, Rumänien, Tyskland och Sverige, men jag träffade även personer från Murcia, Spanien. På shoppinggatan kunde man köpa badlakan med Putin på och på strandpromenaden klassiska ryska vintermössor och stridshjälmar. Den kommunistiska eran levde alltså kvar lite, sida vid sida med annan mer högerorienterad kommersialism. Min dotter blev kompis med en rysk jämnårig tjej vars mor är operasångerska i Moskva och de lekte flera dagar, vilket gjorde att jag försökte lära mig lite ryska ord som jag nu glömt bort. Ryska är inte lätt.
 
Sammantaget kan jag konstatera att jag tror inte att någon av oss ville åka hem. VI har haft en fantastiskt trevlig vistelse i Albena och jag hade gärna stannat några veckor till, för aktiviteter saknades definitivt inte. Sedan vill jag ge en eloge till den fantastiska hotellpersonalen som lånade ut en barnvagn till mig (för hela veckan) när min dotter började knorra. En ryggsäck kom bort men lämnades in, en baddräkt försvann men återfanns av städpersonalen, och framför allt för att de hjälpte till att reda ut den röra som Ving försatte oss i, alltid med ett leende. Jag gillar verkligen bulgarer.